Headless commerce: de toekomst van e-commerce?

Vraag de gratis webshop scan aan!

Kom erachter hoe jouw webshop presteert met onze webshop scan.

We controleren je webshop op:
 • Technisch: performance en hosting
 • Gebruiksvriendelijkheid: design en usability
 • Veiligheid: SSL certificaat, veiligheidslekken
 • SEO: Zoekmachine vriendelijkheid
 • En nog veel meer..

In de wereld van e-commerce is de trend naar headless commerce steeds duidelijker zichtbaar. In tegenstelling tot traditionele e-commerce platforms, waarbij de voor- en achterkant van e-commerce nauw met elkaar verbonden zijn, zijn bij headless commerce de front-end en back-end gescheiden. Dit levert veel voordelen op voor zowel bedrijven als consumenten.

Wat is headless commerce?

Headless commerce is een e-commerce architectuur waarbij de front-end en de back-end van elkaar gescheiden zijn. De front-end is wat je ziet als klant, zoals de webshop met producten en de winkelwagen. De back-end bevat alle informatie over producten, klanten en bestellingen.

Bij headless commerce worden deze twee delen losgekoppeld. Dit maakt het mogelijk om ze apart van elkaar aan te passen en verbeteren. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat je de webshop en de ervaring voor de klant snel en flexibel kunt aanpassen, zonder dat het de werking van het platform beïnvloedt. Het resultaat: een snellere, efficiëntere en gebruiksvriendelijkere e-commerce ervaring.

Hoe werkt headless commerce in de praktijk?

Bij headless commerce worden de front-end en back-end met elkaar verbonden door gebruik van API’s (Applicatie Programmering Interfaces). Hierdoor kun je de front-end ontwikkelen met moderne technologieën, zoals React of Vue, en deze afzonderlijk van de back-end beheren. Dit maakt het mogelijk om snel veranderingen aan te brengen aan de look en feel van de webshop zonder dat het problemen oplevert in de back-end functies, zoals productbeheer en orderverwerking.

Dankzij het gebruik van API’s kun je jouw webshop op verschillende apparaten laten werken, zoals desktops, mobiele telefoons en tablets. Dit betekent dat je klanten een soepele en gebruiksvriendelijke e-commerce ervaring krijgen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

In de praktijk kun je headless commerce verder verbeteren door het gebruik van een headless CMS. Hiermee kun je de inhoud van je webshop beheren zonder beperkingen van het platform en zo nog sneller veranderingen aanbrengen aan de look en feel van de webshop. Bovendien kun je door het gebruik van een headless CMS gemakkelijk integreren met andere software, zoals marketing automation software en CRM-systemen, voor een nog efficiëntere en gerichte e-commerce ervaring.

Wat is het verschil tussen een traditioneel e-commerce platform en een headless commerce systeem?

Om een weloverwogen keuze te maken tussen headless commerce en een traditioneel e-commerce platform, is het belangrijk om de verschillen tussen de twee te weten. Wij zetten voor je op een rijtje.

Traditioneel e-commerceplatform

Bij een traditioneel e-commerceplatform zijn de front-end (de gebruikersinterface) en back-end (de opslag en verwerking van gegevens) onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit betekent dat veranderingen aan de front-end vaak gevolgen hebben voor de back-end. En andersom werkt het ook. Dit kan het lastig maken om de front-end van het platform aan te passen aan veranderende eisen en nieuwe technologieën en ontwikkelingen te implementeren.

De voor- en nadelen van een traditioneel cms

Traditionele e-commerceplatforms brengen een aantal voordelen met zich mee:

 • Geïntegreerde oplossing: Doordat de voor- en achterkant van je webshop al met elkaar verbonden zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het koppelen van verschillende componenten

 • Gebruiksvriendelijke interface: Over het algemeen is de interface gemakkelijk te gebruiken

 • Uitgebreide functies: Je hebt toegang tot veel verschillende functies, zonder dat je allerlei programma’s met elkaar moet koppelen

 • Lage kosten: Het bouwen van een webshop op een traditioneel e-commerceplatform is vaak goedkoper en laagdrempelig dan wanneer je een headless commerce webshop laat bouwen

Er zijn ook wat nadelen aan het gebruik van een traditioneel e-commerceplatform:

 • Beperkte flexibiliteit: De mogelijkheden om je webshop volledig naar wens in te richten zijn vaak beperkt

 • Uitdagingen met schaalbaarheid: Naarmate je bedrijf groeit, kun je tegen problemen met de schaalbaarheid van je webshop aanlopen

 • Lastig te integreren met nieuwe technologie: Het is moeilijk om nieuwe technologieën toe te voegen, waardoor je langzamer kunt innoveren dan je concurrenten gebruik maken van headless commerce

Headless e-commerce

Met een headless commercesysteem is de front-end van de back-end gescheiden. De front-end werkt als een afzonderlijk onderdeel en communiceert via API’s met de back-end. Hierdoor heeft de front-end meer flexibiliteit en kun je sneller aanpassingen doen, zonder dat dit invloed heeft op de back-end.

De voor- en nadelen van headless commerce

Headless commerce brengt meerdere voordelen met zich mee ten opzichte van traditionele e-commerce platformen. We zetten de voordelen van headless commerce voor je op een rijtje:

 • Flexibiliteit: Met headless commerce kunnen bedrijven de front-end van hun e-commerce platform snel en gemakkelijk aanpassen aan veranderende eisen, zonder dat dit invloed heeft op de back-end. Hierdoor kunnen bedrijven snel inspelen op nieuwe technologieën en ontwikkelingen, en hun platform blijven verbeteren.

 • Betere gebruikerservaring: Door de gescheiden front-end en back-end van headless commerce, kunnen bedrijven de gebruikersinterface en gebruikerservaring beter aanpassen aan de wensen en eisen van hun klanten. Dankzij een betere gebruikerservaring zijn klanten sneller geneigd te kopen.

 • Meer integratiemogelijkheden: Doordat de front-end en back-end van headless commerce gescheiden zijn, zijn er meer mogelijkheden om andere systemen en software te integreren. Hierdoor kunnen bedrijven nog efficiënter en effectiever werken.

 • Hogere snelheid en prestaties: Door de front-end en back-end te scheiden, is de front-end sneller en presteert het beter. Dit komt omdat de front-end als afzonderlijk onderdeel werkt, zonder dat het vertraagd wordt door de back-end.

 • Meer controle: Met headless commerce hebben bedrijven meer controle over de front-end van hun platform. Hierdoor kunnen ze de gebruikersinterface en gebruikerservaring beter aanpassen aan de wensen en eisen van hun klanten, en kunnen ze inspelen op veranderende markttrends en eisen.

Toch zijn er ook wat nadelen van een headless CMS:

 • Technische expertise: om een headless webshop te bouwen heb je technische kennis nodig. Het is lastig om zelf een headless webshop te bouwen en onderhouden zonder de hulp van een ontwikkelaar.

 • Kosten: afhankelijk van het gekozen platform, kan headless commerce duurder zijn dan een traditioneel cms. Het laten bouwen van een maatwerk webshop is helaas niet gratis, waardoor headless commerce niet altijd de beste oplossing is voor startende ondernemers.

In het kort: headless commerce biedt bedrijven meer flexibiliteit, een betere gebruikerservaring, meer integratiemogelijkheden, hogere snelheid en prestaties, en meer controle over de front-end van het platform. Hierdoor kunnen ze snel inspelen op veranderende eisen en ontwikkelingen, en hun platform blijven verbeteren.

Voorbeelden van e-commerce platformen met een headless CMS

Er zijn veel e-commerce platformen die een headless CMS aanbieden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Shopify Plus: Dit is een van de meest populaire e-commerce platformen voor bedrijven en biedt een headless CMS. Het maakt gebruik van een API-first benadering en biedt bedrijven veel flexibiliteit en schaalbaarheid.

 • Shopware 6: Dit is een ander populair e-commerce platform dat een headless CMS biedt. Het is gebouwd om schaalbaar te zijn en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun e-commerce platform snel aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.

 • Magento Commerce: Magento Commerce is een van de grootste e-commerce platformen en biedt ook een headless CMS. Het is een zeer schaalbaar platform en biedt bedrijven veel flexibiliteit en veelzijdigheid.

 • Commercetools: Dit is een cloud-gebaseerd e-commerce platform dat een headless CMS biedt. Het is speciaal ontworpen voor bedrijven die snel willen schakelen naar headless commerce en biedt een aantal krachtige functionaliteiten.

 • Contentful: Dit is een headless CMS dat speciaal is ontworpen voor e-commerce. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en eenvoudig hun e-commerce platform aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen en biedt een geweldige gebruikerservaring.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van e-commerce platformen die een headless oplossing bieden. Bedrijven kunnen deze platformen gebruiken om te profiteren van de vele voordelen die headless commerce biedt, zoals flexibiliteit, snellere technische ontwikkelingen, verbeterde gebruikerservaring, meer schaalbaarheid en lagere kosten.

Ook een headless webshop laten bouwen? Plan dan vrijblijvend een afspraak. Wij kunnen niet wachten om meer te horen over jous e-commerce ambities!


Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak 013 - 20 321 13