Welke webshop software kun je het beste gebruiken voor jouw nieuwe webshop?

Vraag de gratis webshop scan aan!

Kom erachter hoe jouw webshop presteert met onze webshop scan.

We controleren je webshop op:
  • Technisch: performance en hosting
  • Gebruiksvriendelijkheid: design en usability
  • Veiligheid: SSL certificaat, veiligheidslekken
  • SEO: Zoekmachine vriendelijkheid
  • En nog veel meer..

Een van de belangrijkste keuzes die je maakt bij het starten van een webshop, is de webshop software die je gaat gebruiken. Er zijn tientallen soorten webshop software op de markt. En ze zijn allemaal anders. De een is makkelijk om mee te beginnen, de ander is goedkoper en weer een ander biedt de meeste mogelijkheden.

Wat de beste webshop software voor jouw bedrijf is, hangt af van je bedrijfsmodel en groeiplan. In dit artikel geven we een overzicht van enkele van de beste webshop platforms van dit moment. Zo kun jij zelf bepalen welke software het beste voor jou is.

Wat is webshop software?

Webshop software is de software die een bedrijf gebruikt om producten te verkopen aan consumenten of andere bedrijven. Met deze software kun je productpagina’s maken, beoordelingen achterlaten, transacties doen, orders afhandelen en producten retourneren.

Hoewel de meeste mensen denken dat webshop software slechts een hulpmiddel is om producten te tonen en online betalingen te accepteren, doet goede webshop software veel meer dan dat. De software moet een compleet zakelijk commandocentrum zijn vanuit waar je alles beheert: van voorraad tot marketing. Het moet je de mogelijkheid geven betalingen te verwerken, maar het zou je ook toegang moeten geven tot alle tools die je nodig hebt om online te verkopen, inclusief een eigen online winkel.

Waar let je op bij het kiezen van webshop software?

Om te bepalen welke webshop software het beste bij je past, kun je naar verschillende factoren kijken. Goede webwinkel software voldoet aan bepaalde eisen. Dit zijn een aantal van de belangrijkste kenmerken:

Zoekmachine optimalisatie

Als je een webshop hebt, wil je dat deze makkelijk gevonden kan worden door klanten. Om je prestaties in zoekmachines te verbeteren is het belangrijk dat je webshop snel is en de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen plaatst. Goede webshop software maakt het makkelijk om je website te optimaliseren voor zoekmachines, zodat klanten je goed kunnen vinden.

Gebruiksvriendelijk

De meeste webwinkel software maakt het eenvoudig om je webshop te beheren. Zo kun je gemakkelijk zelf producten toevoegen, afbeeldingen aanpassen of je voorraad updaten. Sommige webshop tools maken het ook laagdrempelig om je webshop zelf te bouwen. Voor andere software heb je programmeervaardigheden (of een webbouwer) nodig.

Betalingsmogelijkheden

Als jij niet de betalingsoptie biedt die je klant graag wil gebruiken, kan dat je klanten kosten. Daarom heb je webshop software nodig die verschillende betalingsmogelijkheden ondersteunt. Als je in Nederland verkoopt, is het essentieel dat mensen via iDEAL kunnen betalen. Ook vinden veel mensen het fijn om met creditcard, PayPal of Klarna te kunnen betalen.

Prijs

De ene webshop software is gratis, terwijl de andere software duizenden euro’s per jaar kost. De meeste opties zitten hier tussenin. Gratis webshop software klinkt verleidelijk, want je hebt geen vaste kosten en houdt meer winst over. Vaak heeft gratis software ook een nadeel: de mogelijkheden zijn meestal beperkt. Betaalde software biedt meer functies en mogelijkheden om je webshop naar smaak in te richten.

Klantenservice

We kunnen bijna met zekerheid zeggen dat je vroeg of laat tegen een vraag of probleem over je webshop software aanloopt. Het is dan wel zo fijn als de software goede klantenservice biedt en jou kan helpen met je vraag. Naast de klantenservice bij vragen, zit er ook veel verschil in hoeveel hulp verschillende platformen bieden bij het opzetten van je webshop.

Koppelingen met andere systemen

Je webshop software is - zeker als je e-commerce bedrijf groeit - vrijwel nooit het enige platform dat je gebruikt om je webshop te runnen. Misschien werk je met een betaalprovider zoals Mollie of heb je een ERP-systeem gekoppeld aan je webshop. Om je webshop zoveel mogelijk te automatiseren, is het belangrijk dat je je webshop software kunt koppelen aan andere systemen.

Open source vs SaaS (Software as a Service)

Er zijn twee verschillende soorten webshop software: open source en Software as a Service. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen. Met open source kun je je webshop helemaal aanpassen aan jouw behoeftes, stijl en wensen. SaaS biedt daar meer beperkingen in. Het nadeel aan open source is dat je zelf de hosting moet regelen en updates moet installeren. Ook heb je vaak programmeerkennis nodig om een webshop te bouwen met open source software. Bij SaaS worden de hosting en updates meestal automatisch voor je geregeld.

De beste software voor jouw webshop

Er zijn niet voor niets verschillende soorten webshop software op de markt: de beste keuze voor jou is afhankelijk van jouw type e-commerce bedrijf en jouw ambities op de lange termijn. Wij zetten een aantal populaire webshop platformen voor je op een rij.

We hebben de verschillende webshop software verdeeld in SaaS en open source. De eerste beslissing die je moet maken is namelijk: ‘Wil ik zelf mijn webshop bouwen of wil ik meteen een professionele webshop laten bouwen?’ Op basis daarvan kies je voor een SaaS- of open source webshop platform.

SaaS webshop software

Shopify

Shopify is een van de populairste keuzes als het gaat om webwinkel software. Deze SaaS webshop oplossing is makkelijk te gebruiken en maakt het eenvoudig om zelf je webshop te bouwen. Shopify biedt drie verschillende pakketten (Basic, Shopify & Advanced) waarvan de prijzen variëren tussen €21 en €289. Je bouwt je Shopify webshop op basis van een van de beschikbare templates, die je vervolgens naar eigen smaak kunt aanpassen. Om te ontdekken of Shopify iets voor je is, kun je gebruik maken van een gratis proefperiode van 14 dagen.

Wix

Net als Shopify is ook Wix makkelijk te gebruiken. Via de drag-and-drop websitebouwer creëer je gemakkelijk zelf de vormgeving van je webshop. Ook regel via Wix eenvoudig de webhosting en domeinnaamregistratie. Voor €5 per maand kun je een website bouwen met Wix, maar om de e-commerce functies te gebruiken, moet je upgraden naar een duurder abonnement. Wix is laagdrempelig om mee te beginnen voor startende e-commerce ondernemers, maar als je bedrijf groeit loop je al snel tegen problemen aan. Zo zijn de tools om je voorraad te beheren erg beperkt en kun je de app niet zomaar integreren met sociale netwerken.

Lightspeed

Lightspeed is met name gericht op startende e-commerce ondernemers. Met Lightspeed kun je zonder bijster veel technische kennis zelf een webshop bouwen en beheren. Veel Nederlandse webshops werken met Lightspeed. Doordat deze webshop software populair is, zijn er veel verschillende plug-ins beschikbaar. Voor het basisabonnement van Lightspeed betaal je €49 euro per maand en kun je 250 producten toevoegen aan je webshop.

Mijnwebwinkel

Deze Nederlandse software is een van de eenvoudigste tools om zelf je webshop op te zetten. De webshop software is zeer gebruiksvriendelijk en met uitbreidingsmogelijkheden kun je je webshop verder aanpassen naar jouw wensen. Mijnwebwinkel biedt 3 verschillende pakketten: grow, pro en premium. De maandelijkse kosten variëren afhankelijk van je abonnement tussen de €22 en €66. Voor dit bedrag heb je een hele laagdrempelige webwinkel software, maar loop je al wel vrij snel tegen beperkingen aan.

JouwWeb

Eigenlijk is JouwWeb van oorsprong een programma om websites mee te bouwen. De laatste jaren heeft het platform echter ook veel webshop-functies toegevoegd. Je kunt gratis een webshop beginnen met JouwWeb, maar dan is het aantal producten dat je kunt verkopen erg beperkt. Het platform is dan ook vooral geschikt voor ondernemers die net starten met hun e-commerce bedrijf.

Open source

WooCommerce

Met WooCommerce voeg je een webshop toe aan je WordPress website. Als je al een bestaande WordPress-website hebt, hoef je dus geen hele nieuwe webshop te bouwen als je besluit producten te gaan verkopen. WooCommerce is gratis te gebruiken en biedt veel flexibiliteit. Je hebt er over het algemeen nét wat meer technische skills voor nodig dan voor veel andere webwinkel software. Toch kun je als je enigszins technisch onderlegd bent zélf een aardige WooCommerce webshop bouwen. Hoewel WooCommerce vrij laagdrempelig is om te gebruiken, eindig je al snel met een houtje-touwtje aan elkaar geknoopte website. Dit is prima voor ondernemers die een webshop voor ‘erbij’ hebben. Heb je serieuze ambities? Dan is het verstandig om naar een meer professionele webshop software te kijken.

Magento

Al jarenlang is Magento een van de populairste e-commerce platformen ter wereld. De webshop software staat vooral bekend om zijn zeer uitgebreide mogelijkheden. Magento wordt gebruikt door een aantal van ‘s werelds bekendste merken, zoals Coca Cola en Nike. Zonder programmeerkennis kom je niet ver met Magento. De meeste mensen kunnen dus niet zomaar zelf een Magento-webshop bouwen, maar hebben daar een developer nodig. Naast de kosten die je betaalt voor een webbouwer, betaal je voor de Commerce Edition van Magento €15.000,- per jaar. Magento is daarom vooral een goede optie voor grote e-commerce bedrijven.

Shopware

Het Duitse Shopware wint de afgelopen jaren snel aan populariteit in Nederland. Deze open source webshop software is ontzettend schaalbaar en groeit met je mee naarmate jouw e-commerce bedrijf steeds succesvoller wordt. Als je net start kun je beginnen met de gratis versie en zodra je daar klaar voor bent opschalen naar een professioneler pakket. Om je Shopware webshop te bouwen heb je programmeer-skills (of een developer) nodig, maar zodra de webshop staat, kun je makkelijk zelf veranderingen aanbrengen. Shopware werkt namelijk met een handige Drag & Drop-builder. Vooral als je een geweldige klantervaring wilt neerzetten, is Shopware een uitstekende keuze.

Welke webshop software kun je het beste kiezen?

Wij raden je aan om meteen een webshop software te kiezen die je op lange termijn kunt blijven gebruiken. Zo voorkom je dat je al je systemen moet overzetten: een proces dat veel kopzorgen, tijd en geld kost.

Webshop programma’s als Wix, Mijnwebwinkel, Shopify en WooCommerce zijn heel laagdrempelig om mee te beginnen. Deze webwinkel software is met name bedoeld voor de wat kleinere e-commerce ondernemers. Naarmate je bedrijf groeit, loop je met deze software tegen beperkingen aan.

Heb je serieuze ambities met jouw e-commerce bedrijf? Door te kiezen voor een maatwerk webshop gebouwd in bijvoorbeeld Shopware zit niets jou meer in de weg om door te groeien. De software groeit met je mee naarmate jouw e-commerce bedrijf ook groeit.

Webshop op maat laten bouwen

Zijn jouw e-commerce ambities groot en wil je meteen aan de slag met de beste webshop software? Zo mogen we het horen! Wij bouwen jouw complete webshop op maat. Zo heb je meteen een webshop die bij je past en met je meegroeit als jij klaar bent voor een volgend niveau. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Plan direct een afspraak!

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak 013 - 20 321 13