E-commerce, Shopware, Lightspeed

Shopware vs Lightspeed

Vraag de gratis webshop scan aan!

Kom erachter hoe jouw webshop presteert met onze webshop scan.

 • Technisch: performance en hosting
 • Gebruiksvriendelijkheid: design en usability
 • Veiligheid: SSL certificaat, veiligheidslekken

Steeds vaker vragen e-commerce bedrijven ons om hun Lightspeed webshop te migreren naar een shop die draait op Shopware. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze platformen? Welke van deze twee systemen kun jij het beste kiezen, Shopware of Lightspeed? En hoe weet je of het tijd is om je webshop te migreren?

Wat zijn Shopware en Lightspeed?

Shopware is een e-commerce platform van Duitse oorsprong dat een sterke focus heeft op klantbeleving. Het platform is open-source, wat inhoudt dat het wordt onderhouden door een actieve community. In Duitsland is Shopware al de populairste webshop software en ook in andere (Europese) landen neemt het platform snel toe in populariteit.

Lightspeed is een webshop software die met name gericht is op startende e-commerce ondernemer. Het platform maakt het mogelijk om zonder technische kennis zelf een webshop te bouwen. Zowel in Nederland als in het buitenland draaien veel webshops op de software van Lightspeed. Lightspeed biedt software voor e-commerce, retail en restaurants. In deze vergelijking kijken we naar de e-commerce oplossing.

Het verschil tussen Shopware en Lightspeed

Shopware en Lightspeed zijn beide mogelijke platformen die je kunt gebruiken om je webshop op te bouwen. Om je te helpen een keuze te maken, zetten we de verschillen tussen de twee platformen voor je op een rijtje.

Gebruiksgemak

Een van de punten waar Lightspeed in uitblinkt, is de gebruiksvriendelijkheid. Zonder enige technische kennis kun je als e-commerce ondernemer (in spé) zelf een Lightspeed webshop bouwen en lanceren. Dit is voor veel (startende) e-commerce ondernemers een belangrijke reden om te beginnen met Lightspeed.

Niet alleen het opzetten, maar ook het beheren van je webshop is heel eenvoudig in Lightspeed. Via een simpel dashboard kun je je webshop zelf beheren en hoef je dus niet voor elke aanpassing of toevoeging met je webbouwer aan de lijn te hangen.

Niet alleen Lightspeed, maar ook Shopware is heel gemakkelijk om te gebruiken. Het vereist wat specialistische kennis om je webshop op maat te maken voor jouw bedrijf, maar zodra dat eenmaal staat, kun je gemakkelijk zelf aanpassingen doen. Het cms is overzichtelijk en intuïtief. Hierdoor kun je veel zaken binnen je webshop zelf regelen en hoef je niet constant je webbouwer te bellen. Via een handig drag-and-drop systeem kun je pagina’s precies zo maken als jij dat wilt, zonder dat er code aan te pas komt.

Functionaliteit & integraties

Shopware is een headless e-commerce platform en door middel van API’s te koppelen aan ruim 3500 tools en applicaties. Dankzij de grote hoeveelheid aan integraties heb je veel keuze in de systemen (zoals ERP, PIM en CRM) die je wilt gebruiken voor je webshop. Shopware zelf staat met name bekend om zijn geweldige B2C-functionaliteiten waarmee je een geweldige klantervaring kunt neerzetten.

De functionaliteit en mogelijke integraties van Lightspeed zijn wat beperkter, maar ook hier heb je volop keuze in. Via het tabje App’s in de achterkant van je Lightspeed webshop kun je allerlei programma's koppelen. Er zijn bijvoorbeeld integraties om je webshop te koppelen aan Google Shopping, iDeal, je boekhoudprogramma of verzending via PostNL. In totaal biedt Lightspeed toegang tot 250 verschillende integraties.

Community & support

Shopware is opensource en heeft in de loop van de jaren een sterke community opgebouwd. Dit is belangrijk voor de betrouwbaarheid en ontwikkelingen van het platform. Doordat Shopware van oorsprong Duits is, bevindt het grootste deel van de community zich momenteel in Duitsland. Nu het platform internationaal aan populariteit wint, wordt ook de community steeds internationaler.

Lightspeed is een SaaS-platform. Het wordt niet ontwikkeld en onderhouden door een community, maar door een bedrijf. Wanneer je tegen een probleem aanloopt, kun je altijd contact opnemen met het support team van Lightspeed. Het team is 24 per dag beschikbaar, zowel telefonisch als via een live chat.

SEO-optimalisatie en marketing

Zowel Shopware als Lightspeed presteert goed op SEO-gebied. In beide platformen kun je de titles, meta descriptions en URL’s van je pagina’s en producten zelf instellen. Bovendien zijn beide platformen te koppelen met social media kanalen zoals Instagram en Facebook om ook daar je producten te verkopen.

Naast de standaard SEO prestaties, heeft Shopware nog veel meer marketingfuncties. Het systeem is sterk gericht op storytelling. Via de drag-and-drop interface kun je gemakkelijk zelf een fantastische beleving neerzetten voor de bezoekers van je webshop. Ook biedt het systeem uitgebreide mogelijkheden voor het maken van landingspagina’s en het beheren van complete campagnes. Van zelfgemaakte product streams en banners tot aan geïntegreerde blogs: Shopware heeft het allemaal.

Ook Lightspeed biedt uitgebreide mogelijkheden voor de marketing van je webshop. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van Lightspeed Loyalty om klanten te segmenteren, e-mails te sturen naar klanten en vaste klanten te belonen. Evenals Shopware heeft ook Lightspeed een blogfunctie. Deze is echter pas beschikbaar wanneer je opschaalt naar een duurder pakket.

Kosten

De opensource-versie van Shopware is gratis te gebruiken. Je hebt met deze gratis versie toegang tot de belangrijkste tools die je nodig hebt voor je webshop.

Heb je al een wat grotere webshop of heb je ambitieuze plannen om te groeien? Dan kun je met Shopware altijd opschalen naar een betaalde licentie. Je krijgt zo toegang tot uitgebreide CMS-functies, meerdere verkoopkanalen, aanpasbare producten en een uitgebreidere ondersteuning. Voor een Professional Edition van Shopware betaal je eenmalig €2496,-. Ook is er de Enterprise Edition, waar je €2495,- per jaar voor betaalt. Deze laatste heb je echter pas nodig als je een grote internationale webshop runt.

Het basisabonnement van Lightspeed begint op €49,- per maand. Voor dat bedrag krijg je één gebruikersaccount en kun je maximaal 250 verschillende producten verkopen. Dit pakket is niet geschikt voor internationale verkoop. Ook mist het bepaalde functionaliteiten, zoals een blog, productfilters en retourmanagement.

Als enigszins ervaren e-commerce ondernemer heb je al snel behoefte aan het middelste (€89,- per maand) of grootste (€189,- per maand) pakket van Lightspeed. Hiermee zijn de kosten voor Lightspeed relatief duur voor wat je er precies mee kunt.

Marktaandeel

In thuisland Duitsland is Shopware al marktleider. In Nederland is het platform nog vrij nieuw, maar ook hier neemt de populariteit van Shopware snel toe. Wereldwijd draaien zo’n 100.000 webshops op Shopware. Het platform wordt gebruikt door een aantal grote bedrijven, zoals Philips, Douglas en Petrol.

Lightspeed wordt gebruikt door ruim 51.000 e-commerce bedrijven verspreid over meer dan 100 verschillende landen. Hoewel het platform qua functionaliteit vooral geschikt is op kleinere e-commerce ondernemers, wordt het ook gebruikt door een aantal grote bedrijven, zoals Sony en Goop.

De voor- en nadelen van Shopware en Lightspeed op een rijtje

Tot nu toe las je over de verschillende eigenschappen van Shopware en Lightspeed. Om jou nog beter te helpen in je keuze voor een webshop platform, sommen we de voor- en nadelen van beide systemen op.

Shopware voordelen

 • Shopware is ontzettend schaalbaar. Hierdoor is de oplossing ideaal voor zowel startende e-commerce ondernemers als grote multinationals
 • De mogelijkheden om je Shopware webshop vorm te geven en je eigen design toe te voegen zijn oneindig. Je kunt de content volledig naar wens aanpassen. Zo creëer je een eigen stijl en zet je een geweldige beleving neer voor je klanten.
 • Innovatie is belangrijk voor Shopware en het platform krijgt regelmatig updates. Dankzij de sterke community wordt Shopware constant onderhouden en verbeterd.
 • Doordat Shopware open-source is, kun je de basis versie van het platform gratis gebruiken. Zodra je toe bent aan meer functionaliteiten, kun je gemakkelijk overstappen op een uitgebreider pakket.
 • Shopware is API-first. Door middel van API’s kun je het platform gemakkelijk koppelen aan andere software.

Shopware nadelen

 • Zodra je Shopware webshop eenmaal draait, is het makkelijk hem te bewerken. Het is echter niet gemakkelijk om zelf met shopware een shop te bouwen. Als je zelf niet de nodige technische kennis in huis hebt, heb je eigenlijk altijd een webbouwer nodig.

Lightspeed voordelen

 • Dankzij de handige import-tool in het platform kun je snel producten inladen
 • Met Lightspeed kun je vrij eenvoudig, zonder technische kennis, zelf een webshop bouwen: je kiest een theme uit, past de kleuren en afbeeldingen aan en voegt je producten toe.
 • Je kunt gebruik maken van een uitgebreide app store met meer dan 250 aanvullende functionaliteiten voor je webshop (zoals een live chat, pop-ups en een countdown timer)
 • Lightspeed bewaart je data in de cloud. Zo heb je altijd en overal toegang tot je webshop.

Lightspeed nadelen

 • Het is een van de duurdere webshop platformen. Voor een eenvoudige webshop betaal je vrij veel in vergelijking met andere platformen.
 • Hoewel de templates het makkelijk maken om je webshop snel online te krijgen, beperken ze je ook om je eigen stijl neer te zetten. Voor een op maat gemaakte webshop is Lightspeed niet het ideale platform (daarvoor is Shopware stukken beter).

Conclusie: Shopware of Lightspeed?

Shopware en Lightspeed zijn beide hele goede opties om je webshop in te bouwen. Als je net begint, is het vrij eenvoudig om met Lightspeed zelf een webshop op te zetten. Om met Shopware aan de slag te gaan kun je - wanneer je zelf niet zo heel technisch bent - beter werken met een webbouwer. Hierdoor kan het als je net begint verleidelijk zijn om met Lightspeed te gaan werken.

Houd echter ook rekening met de lange termijn. Het maandelijkse bedrag dat je voor Lightspeed betaalt is behoorlijk hoog en loopt snel op wanneer je extra functionaliteit wilt toevoegen. Ook kun je tegen de grenzen van deze functionaliteit aanlopen naarmate je langer onderneemt en je webshop groeit. Doordat Shopware open-source is, liggen de maandelijkse kosten een stuk lager en is je webshop voorbereid op een succesvolle toekomst.

Migratie van Lightspeed naar Shopware

Heb je een Lightspeed webshop en loop je tegen beperkende functionaliteiten aan? Of ben je klaar voor een webshop die volledig op maat gemaakt is voor jouw e-commerce onderneming? Dan is dit waarschijnlijk een goed moment om je Lightspeed shop te migreren naar Shopware. Door nu over te stappen, is jouw webshop klaar voor de toekomst en kun je eindeloos blijven opschalen.

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak