E-commerce, Shopware, Magento

Shopware 6 vs Magento 2

Vraag de gratis webshop scan aan!

Kom erachter hoe jouw webshop presteert met onze webshop scan.

 • Technisch: performance en hosting
 • Gebruiksvriendelijkheid: design en usability
 • Veiligheid: SSL certificaat, veiligheidslekken

Magento staat bekend als een van ‘s werelds bekendste e-commerce systemen. Shopware timmert echter aardig aan de weg als concurrent voor Magento. Wat is het verschil tussen deze twee platformen? En welke van deze systemen kun jij het beste gebruiken voor je e-commerce bedrijf, Shopware of Magento?

Wat zijn Shopware en Magento?

Shopware is een perfecte oplossing voor de veranderende vraag in e-commerce. Het platform biedt de mogelijkheid om snel te groeien en legt de focus op de klantervaring. Shopware is een Duits bedrijf dat in het jaar 2000 werd opgericht. In de afgelopen decennia veroverde het webshop systeem de Duitse markt. Tegenwoordig focust Shopware zich ook op de rest van de wereld.

Magento is al jarenlang een van de populairste e-commerce platformen ter wereld. Het platform werd in 2018 overgenomen door Adobe en staat met name bekend om zijn zeer uitgebreide functionaliteiten. Magento wordt gebruikt door een aantal van ‘s werelds meest prominente merken, zoals Coca Cola en Nike.

Gebruiksgemak

Shopware is eenvoudiger in gebruik dan Magento. Dat geldt zowel voor het instellen van je shop als het gebruik ervan. Hoewel Shopware relatief simpel is om te gebruiken, biedt het systeem wel veel flexibele mogelijkheden. Dit maakt Shopware een fijn systeem om te gebruiken, ook voor webwinkel eigenaren die wat minder technisch onderlegd zijn.

Magento is complexer in gebruik. Voor niet-developers kan het lastig zijn om hun Magento-shop zelf in te stellen en te beheren. Doordat Magento standaard meer verschillende tools biedt dan Shopware is de leercurve om de Magento-backend te gebruiken wat hoger.

Functionaliteiten

Magento biedt meer functionaliteiten dan Shopware. Dit hoeft echter niet te betekenen dat Shopware een slechte keuze is. Ook Shopware biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor verreweg de meeste webshops. Veel van de functionaliteiten die Magento biedt, gebruik je misschien helemaal niet voor je webshop.

Shopware staat bekend om zijn vergaande B2C-functionaliteiten die sterk gericht zijn op de customer experience. Daarnaast biedt Shopware een drag-and-drop editor, waardoor je gemakkelijk zelf aanpassingen kunt aanbrengen aan je shop.

Ook Magento biedt goede functionaliteiten voor B2C. Daarbovenop biedt Magento veel mogelijkheden gericht op B2B. Sinds Magento in 2018 werd overgenomen door Adobe, biedt het platform ook steeds meer mogelijkheden voor automation, marketing en analytics.

Community

Zowel Shopware als Magento zijn opensource. Een sterke opensource community draagt bij aan de betrouwbaarheid en verbeteringen van het platform.

De Magento 2 community bestaat uit meer dan 150.000 ontwikkelaars. Dit maakt het een van de grootste developer communities ter wereld. Bugs worden hierdoor snel gedetecteerd en verholpen en wanneer je tegen een probleem aanloopt binnen Magento staat de community paraat om je te helpen.

De community achter Shopware 6 bestaat uit meer dan 40.000 ontwikkelaars. Waar de Magento community verspreid is over de hele wereld, bevindt een groot deel van de Shopware community zich in Duitsland. Nu Shopware ook internationaal aan terrein wint, kunnen we erop rekenen dat de community ook steeds internationaler wordt.

SEO-optimalisatie en marketing tools

Shopware en Magento bieden beide goede marketingmogelijkheden. De SEO-functies van beide platformen zijn vergelijkbaar. Standaard kun je in zowel Shopware als Magento de titles, meta descriptions en canonical tags instellen. Ook zorgen beide systemen standaard voor een logische sitestructuur, waardoor zoekmachines je website goed kunnen scannen.

De marketing van je webshop is goed geregeld binnen Shopware. Het systeem biedt onder andere mogelijkheden voor storytelling en het maken van landingspagina’s. Zonder technische kennis kun je via Shopware complete campagnes aanmaken en beheren. Denk aan zelfgemaakte banners, product streams en geïntegreerde blogs in pagina’s.

Binnen Magento is het wat lastiger om zelf een complete campagne in te richten. De mogelijkheid is er wel, maar dan heb je wel extra plugins of widgets nodig.

Magento biedt zeer uitgebreide marketingmogelijkheden, zoals shipping coupons en marketing automation. Door extensies te installeren kun je de marketing mogelijkheden van Magento nog verder uitbreiden.

Kosten

Shopware en Magento hebben beide een opensource-versie die gratis te gebruiken is. Met deze gratis versie heb je toegang tot de belangrijkste tools die je nodig hebt om je webshop te beheren.

Wil je echter meer mogelijkheden, zoals uitgebreide CMS-functies, meerdere verkoopkanalen, aanpasbare producten of uitgebreide ondersteuning? Dan kom je al snel uit bij een betaalde licentie. De kosten voor deze betaalde licenties lopen sterk uiteen voor Shopware en Magento.

Voor de Professional Edition van Shopware betaal je eenmalig €2496,-. De prijs voor de Enterprise Edition ligt een stuk hoger, op €2495,- per maand of een eenmalige €29.995,-. Voor de meeste webshops zal de Professional Edition volstaan. De Enterprise-licentie heb je alleen nodig als je een echt grote webshop beheert.

Wil je gebruik maken van de Commerce Edition van Magento? Dan beginnen de kosten bij €15.000,- per jaar. Naarmate je omzet stijgt, stijgen de kosten voor Magento mee.

Marktaandeel

Met meer dan 250.000 beheerde webshops is Magento een van de grootste e-commerce platforms ter wereld. In Nederland is Magento marktleider. Ongeveer een op de vijf webshops in Nederland draait op Magento.

Sinds Shopware in 2000 werd ontwikkeld, was het met name gericht op de Duitse markt. De laatste jaren heeft het platform echter ook zijn grenzen verlegd naar andere landen, waaronder Nederland. Shopware wint snel populariteit in ons land. Inmiddels draaien er wereldwijd al meer dan 100.000 webshops op Shopware.

De voor- en nadelen van Magento en Shopware op een rijtje

Tot nu toe las je al veel over de verschillen tussen Magento en Shopware. Om je een nog wat duidelijker overzicht te geven, zetten we de voor- en nadelen van beide platformen voor je op een rijtje.

Shopware 6 voordelen

 • Shopware biedt veelzijdige mogelijkheden voor het vormgeven van je webshop en het plaatsen van content. Je kunt zo gemakkelijk je eigen stijl en design toevoegen, content aanpassen naar wens en een geweldige beleving neerzetten voor je klanten.
 • Je kunt bij Shopware snel en gemakkelijk terecht voor support en vragen.
 • Innovatie is een belangrijk kenmerk van Shopware. Het platform krijgt regelmatig nuttige updates.
 • Shopware is stukken eenvoudiger te gebruiken dan Magento. Dankzij de drag-and-drop editor kun je Shopware ook gebruiken zonder al te veel technische kennis.
 • De kosten voor Shopware zijn een stuk lager dan die voor vergelijkbare e-commerce platformen.
 • Shopware is API-first, waardoor het heel gemakkelijk is te koppelen met andere software.

Shopware 6 nadelen

 • Als je kijkt naar de marketing mogelijkheden en beschikbare plugins is Shopware wat minder uitgebreid dan Magento.
 • Hoewel de Shopware community snel groeit, is deze nog een stuk kleiner dan die van Magento. Daarnaast bestaat de Shopware-community voornamelijk uit Duitstalige gebruikers.

Magento 2 voordelen

 • Magento biedt een zeer uitgebreid pakket aan mogelijkheden, koppelingen en functionaliteiten.
 • De prestaties van Magento zijn goed en de laadtijden snel.
 • Magento heeft een grote en levendige community, waardoor problemen en bugs snel worden gedetecteerd en verholpen.
 • Er zijn veel extensies, modules en plugins beschikbaar om de mogelijkheden van Magento nog verder uit te breiden.
 • Magento is volledig op maat aan te passen aan jouw e-commerce onderneming.
 • Met Magento optimaliseer je je webwinkel gemakkelijk voor mobiel gebruik.

Magento 2 nadelen

 • De leercurve van Magento is vrij steil. Het kost tijd en moeite om te leren hoe je je webshop beheert in Magento.
 • Magento is een vrij zwaar platform en stelt hoge eisen aan je hosting.
 • De prijs voor de Commerce-editie van Magento ligt vrij hoog. Naarmate je meer omzet maakt, gaan ook de kosten voor Magento omhoog.

Conclusie: Shopware vs Magento, wat is het beste e-commerce platform?

Shopware 6 en Magento 2 zijn beide uitstekende platformen om een e-commerce bedrijf op te bouwen. De mogelijkheden van Magento zijn een stuk uitgebreider dan die van Shopware. Met name voor grote webshops die gebruik willen maken van zeer geavanceerde functies, tools en marketingmogelijkheden is deze uitgebreide functionaliteit handig. Voor e-commerce ondernemers die graag zelf het beheer van hun webshop in handen willen houden, is Shopware een uitstekende keuze.

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak