Websites, Craft CMS, Wordpress

Craft CMS vs WordPress:
welke optie is het beste voor jou?

Vraag de gratis webshop scan aan!

Kom erachter hoe jouw webshop presteert met onze webshop scan.

  • Technisch: performance en hosting
  • Gebruiksvriendelijkheid: design en usability
  • Veiligheid: SSL certificaat, veiligheidslekken

Wil je een website (laten) bouwen? Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die je moet maken, is welk content management systeem je wilt gaan gebruiken. Om jou te helpen de beste keuze te maken, vergelijken we twee populaire opties met elkaar: WordPress en Craft CMS.

Wat is Craft CMS?

Craft CMS is ontwikkeld als alternatief voor Wordpress om gebruikers meer creatieve vrijheid te geven. Het content management system is betrouwbaar, flexibel en gebruiksvriendelijk. Craft staat met name bekend om zijn content-first aanpak: de website wordt aangepast op jouw content, niet andersom.

Wat is WordPress?

WordPress is verreweg het bekendste content management systeem (CMS dus). Het CMS begon ooit als blogplatform, maar groeide in de loop der jaren uit tot een volwaardig content beheersysteem voor websites. Dankzij de talloze templates en plugins is het vrij eenvoudig om zelf een WordPress website te bouwen. Dit maakt het platform geliefd onder menig website-eigenaar en (beginnend) ondernemer.

Craft CMS of WordPress, de vergelijking

In de basis doen Craft CMS en WordPress hetzelfde: ze geven je een systeem waarin je de content van je website kunt beheren. In de praktijk kennen de twee echter grote verschillen. Wij zetten de verschillen op een aantal belangrijke gebieden naast elkaar, zodat jij kunt kiezen welke optie het beste bij jou past.

Populariteit

Als je een website hebt of overweegt er een te laten bouwen, kan het niet anders dan dat je WordPress ooit overwogen hebt. Het is namelijk verreweg het meest gebruikte CMS ter wereld. Zo is 42,9% van alle websites wereldwijd gebouwd met WordPress. Dat komt vooral doordat het CMS heel laagdrempelig is om mee te beginnen: het is gratis en zonder al te veel technische ervaring bouw je helemaal zelf je website.

Het marktaandeel van Craft CMS is een stuk kleiner dan dat van WordPress. 'Slechts' 0,2% van alle websites maakt gebruik van het cms. Hoewel er een stuk minder bedrijven zijn die al gebruik maken van Craft, laten bedrijven die het wél gebruiken zien dat het zeker geen cms is om over het hoofd te zien. Wereldwijde merken als Adidas, Volkswagen en Ikea kozen er al voor om hun website te bouwen met Craft CMS.

Websites bouwen

In WordPress kun je redelijk eenvoudig zelf een website bouwen, zonder dat je daar bijzonder veel technische kennis voor nodig hebt. Er zijn namelijk talloze standaard templates beschikbaar voor het platform. Deze kun je in een paar klikken installeren en aanpassen naar je eigen huisstijl. Kom je niet toe met de standaardfuncties die WordPress biedt? Dan installeer je gewoon een van de meer dan 58.000 plug-ins.

Om een website in Craft CMS te bouwen, heb je kennis van verschillende programmeertalen nodig. Tenzij je een ervaren webdeveloper bent, kun je dus niet zomaar zélf je website bouwen in dit cms. Je hebt dus vrijwel altijd een ontwikkelaar nodig om een website in Craft CMS te laten maken. Dit brengt ook een voordeel met zich mee: deze ontwikkelaar kan jouw website 100% afstemmen op jouw behoeften. Anders dan WordPress, werkt Craft CMS niet met templates: de website wordt helemaal ingericht zoals jij dat wilt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een vaste structuur - zoals je met WordPress bent - maar kun je vrijwel alle kanten op.

Beveiliging

De immense populariteit van WordPress is meteen de achilleshiel van het systeem. Doordat het systeem zo populair en makkelijk is om mee te beginnen, hebben veel hackers hun pijlen gericht op WordPress-websites. Vrijwel elke WordPress-website werkt ongeveer hetzelfde. Als een hacker eenmaal een fout heeft gevonden in het systeem, kan hij vrij makkelijk in meerdere WordPress websites inbreken. Ook de plug-ins kunnen een opening zijn voor aanvallers.

Omdat websites in Craft CMS op maat gemaakt worden, is het een stuk moeilijker om in te breken. Bovendien hecht het bedrijf achter Craft CMS heel veel waarde aan beveiliging. Daarom rolt er regelmatig een beveiligingsupdate uit om de bescherming van je website up-to-date te houden.

Gebruiksgemak

Hoewel het ingewikkeld is om een Craft CMS website te bouwen, is het daadwerkelijke cms heel eenvoudig. Je kunt daarom gemakkelijk zelf dingen aanpassen op je website. Op het eerste gezicht heeft het wat weg van het cms van WordPress. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

Als je je Craft CMS website op maat laat bouwen, krijg je een website die precies doet wat jij ervan verwacht. Alle overbodige functies zijn achterwege gelaten. Dit houdt de back-end van je website overzichtelijk. In WordPress krijg je standaard alle functies te zien die het CMS te bieden heeft, ook de functies die je niet nodig hebt. Vooral als je veel plug-ins hebt geïnstalleerd, kan WordPress wat onoverzichtelijk worden.

Nog een verschil, is de Live Preview functie van Craft. Terwijl je aanpassingen doet aan je content, krijg je meteen te zien hoe dat er uiteindelijk op de website uitziet. Dit maakt het extra leuk en intuïtief om je website aan te passen.

Schaalbaarheid

WordPress is oorspronkelijk een blog platform. Tegenwoordig worden er ook veel andere websites op gebouwd. Toch blijft de basis van het platform ongewijzigd. Daarom lijken veel WordPress-websites op elkaar en zit je qua functionaliteiten redelijk vast aan de standaard structuur.

Voor blogs is WordPress nog altijd een goed platform en ook voor startende bedrijven is het een hele toegankelijke keuze. Naarmate je bedrijf groeit en je meer met je website wilt doen, is de kans groot dat je tegen de beperkingen van WordPress aanloopt.

Met Craft CMS bouw je een website om de content van jouw bedrijf heen. Je website vormt zich naar jouw wensen en je zit niet vast aan een vaste structuur. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. En er kunnen altijd extra functies aan worden toegevoegd. Naarmate je bedrijf groeit, groeit jouw Craft CMS website met je mee.

Kosten

WordPress is gratis te gebruiken. Je kunt kiezen uit een uitgebreide bibliotheek met gratis thema's om je website op te baseren. Zelfs als je een betaald thema kiest, ben je niet bijster duur uit: met €50 ben je vaak al klaar. Ook zijn veel plugins gratis te gebruiken.

Een website in Craft CMS vereist van tevoren een wat grotere investering. Kleinere bedrijven kunnen starten met de gratis versie van Craft CMS. Om meteen alle functies te kunnen gebruiken, heb je de pro versie nodig: deze kost eenmalig 299 dollar. Hier komen de kosten bij die je maakt om je Craft CMS website te laten bouwen door een developer.

Snelheid en prestaties

Het ene CMS is niet per se sneller dan het andere CMS. De manier waarop het wordt gebruikt, heeft echter wél een grote invloed op de snelheid van je website.

Als je met WordPress werkt, is de kans groot dat je veel plug-ins hebt geïnstalleerd om alle gewenste functies toe te voegen aan je website. Al deze functies voegen codes toe aan je website. Hierdoor wordt de code heel groot en log. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat WordPress websites de neiging hebben om snel te laden.

Veel functies waar je in WordPress een plugin voor nodig hebt, zijn standaard onderdeel van Craft CMS. Doordat Craft CMS websites op maat gebouwd worden, bieden ze precies de functies die je nodig hebt. Niet minder, maar ook zeker niet meer. Dit houdt je website compact en supersnel.

Conclusie: welk cms is het beste?

Als het gaat om mogelijkheden, schaalbaarheid, snelheid en prestaties komt Craft CMS als beste uit de verf. Toch is Craft CMS niet voor iedereen de beste keuze. Vanwege de lage kosten en het gemak om zelf je website te bouwen, is WordPress een prima keuze voor startende ondernemers of ondernemers die weinig eisen aan hun website stellen.

Ben jij echter klaar voor de volgende stap? Wil je een website die jouw bedrijf op het lijf geschreven is en waarmee je klaar bent om op te schalen? Dan is het een goed idee om Craft CMS te overwegen.

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak