plan een demo
Plan vrijblijvend een afspraak in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.
- Plan een live platform demo
- Eerlijk advies van een e-commerce expert
- Wij beantwoorden al je vragen
Plan vrijblijvend een afspraak in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.
Application Programming Interface kan applicaties met elkaar laten communiceren. De API software zorgt ervoor dat de data die wordt verzonden via een applicatie naar een server, wordt verwerkt en teruggezonden.Zelf merk je niets van het gebruik van een API.
Je doet het zelfs dagelijks. Bijvoorbeeld wanneer je een weerbericht applicatie gebruikt. Als je binnen de applicatie zoekt naar het weer in Spanje, dan wordt de informatie met de API binnengehaald via de website van de weerdienst in Spanje. De API is dus de verbindende factor tussen de applicatie én de bron.
Een API wisselt alleen de benodigde informatie uit. De weerdienst in Spanje krijgt bijvoorbeeld geen andere gegevens te zien dan datgene waarnaar de gebruiker zoekt. De weerbericht applicatie heeft ook beperkt toegang tot de data.
Dit verbetert de online veiligheid aanzienlijk. Denk maar eens aan online shops waarbij je af kunt rekenen in de vertrouwde omgeving van jouw eigen bank. De webshop zelf heeft dus geen toegang tot de informatie die jij verstrekt gedurende het afrekenproces.
Een API wordt altijd op maat gemaakt. Deze software is dus niet universeel bruikbaar. Elke API dient zijn eigen doel. Dat bespaart webdesigners veel tijd. Zij hoeven niet zelf aan de slag met het ontwikkelen van codes. Daarnaast geeft het toegang tot toepassingen die zonder een API niet toegankelijk zijn. Social media platformen of zoekmachines delen hun informatie niet met derden. Toch hebben zij er wel voordeel aan als andere websites hun diensten gebruiken. Een API wordt dus ook gebruik om de dienstverlening uit te breiden.
API verbetert de gebruiksvriendelijkheid
Een API verbetert de gebruiksvriendelijkheid van een website. Deze kan namelijk worden uitgebreid met allerlei diensten. Zoals een zoekbalk voor het vergelijken van dameskleding of het actuele weerbericht. Een API kan daarom ook bijdragen aan het optimaliseren of verbeteren van het conversiepercentage op een pagina of website.
Het gebruik van een Application Programming Interface is ook veel voorkomend binnen de e-commerce. Het kan de functionaliteit van een website aanzienlijk verbeteren. Zoals het gebruiken van EAN nummers op verschillende producten. Het toevoegen van productinformatie wordt op deze manier een stuk eenvoudiger. Ook Amazon gebruikt een API. Daarmee kan een gebruiker zelf apps aanbieden via de Marketplace Appstore.