ERP systeem/koppeling

ERP systemen bundelen de verschillende processen binnen het bedrijf in één flexibel systeem. Zo maken ze de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf gemakkelijker en efficiënter. Of je nu een grote multinational runt of een wat kleinere webshop hebt, een ERP systeem heeft eigenlijk altijd een toegevoegde waarde.

Wat is een ERP systeem?

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. In het ERP systeem komt belangrijke informatie van verschillende afdelingen in het bedrijf samen. Denk hierbij aan onder meer de administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen. Dankzij een ERP systeem is alles met elkaar verbonden en sluit het perfect op elkaar aan.

Voor welke bedrijven is ERP software een slimme keuze?

Grote multinationals tot middelgrote en kleine bedrijven, vrijwel elk bedrijf heeft baat bij een ERP systeem. Dit komt voornamelijk door de opkomst van de cloud voor ERP. Dankzij de mogelijkheid om een ERP systeem in de cloud te hosten kunnen ook bedrijven met minder investeringsmogelijkheden gebruik maken van een ERP.

ERP systemen worden veel gebruikt voor webshops, maar spelen ook een belangrijke rol in andere sectoren, zoals de bouw en ziekenhuizen. Elke organisatie waarin meerdere processen lopen, heeft baat bij een ERP systeem.

Akeneo

Zo werkt een ERP systeem

In je ERP systeem komen alle bedrijfsprocessen samen. Vaak bestaat ERP software uit verschillende modules. Elk van deze modules ondersteunt één afdeling of specifieke taak binnen het bedrijf. Doordat alle modules samen in één softwarepakket zitten, werken alle onderdelen perfect met elkaar samen.

Binnen het bedrijf werkt elke afdeling met een module van het ERP-pakket. Zo werkt de financiële afdeling met een module die aansluit op de financiële processen en de administratie. Het salesteam maakt op zijn beurt gebruik van de commerciële module.

Alle modules binnen het ERP systeem communiceren in realtime met elkaar. In welke module je ook werkt, de brondata komt altijd uit één centraal ERP systeem.

De voor- en nadelen van een ERP systeem

ERP systemen kunnen je dus veel opleveren. Toch brengen ze ook een aantal nadelen met zich mee.
We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen van een ERP systeem

In de ERP software worden alle bedrijfsprocessen - zoals voorraadsystemen, bedrijfsadministratie en logistiek - met elkaar verbonden. Hierdoor is alle informatie binnen het hele bedrijf door iedereen bruikbaar en gemakkelijk te vinden

Een ERP systeem automatiseert processen die regelmatig terugkomen. Hierdoor is het mogelijk om effectiever, efficiënter en sneller te werken.

Dankzij een ERP systeem is het mogelijk om overbodige processen en systemen te elimineren. Bedrijfskosten worden hierdoor aanzienlijk verlaagd.

Het ERP laat data over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie in realtime zien. Iedereen in het bedrijf heeft zo op elk moment inzicht in belangrijke bedrijfsinformatie.

Nadelen van een ERP systeem

De kosten voor een ERP-pakket kunnen flink oplopen. Vooral als een ERP niet goed aansluit op de bestaande bedrijfsprocessen. In deze situatie moet software worden aangepast en moet er aanvullende software worden ontwikkeld. Gelukkig zijn ERP systemen tegenwoordig heel flexibel en kun je koppelingen maken met veel verschillende systemen.

De implementatie van ERP-software heeft een grote impact op de organisatie. Daarom kan het een tijd duren voordat de veranderingen goed zijn doorgevoerd. Met een goede voorbereiding maak je deze stap aanzienlijk gemakkelijker.

Een ERP systeem speelt een belangrijke rol binnen de organisatie. Alle processen komen er samen. Sommige mensen zien dit als een nadeel, want je wordt afhankelijker van dat ene systeem.

De kosten van een ERP systeem

Als je een ERP systeem wilt gaan gebruiken, is het logisch dat je je afvraagt wat de kosten voor zo’n systeem precies zijn. Het is echter lastig om hier een vast bedrag te benoemen, aangezien de implementatie van een ERP systeem altijd maatwerk is. Daarbij zijn de kosten voor je Enterprise Resource Planning systeem zijn afhankelijk van het model dat je kiest (cloud of on-premise), de modules die je wilt toevoegen en de complexiteit van je organisatie.

Welke ERP systemen zijn er?

Er zijn honderden verschillende ERP-systemen. Oracle, SAP en Microsoft zijn de bekendste leveranciers van ERP software.
Ook Infor, NetSuite, IFS en SYSPRO zijn populaire leveranciers die ERP software leveren.
Wanneer je besluit een ERP systeem te gaan gebruiken, heb je keuze uit verschillende soorten implementaties.

Cloud ERP

Bij Cloud ERP wordt het systeem in de vorm van software-as-a-service gehost in de cloud. Bij deze vorm heb je als het ware een abonnement op de software. De softwareleverancier is verantwoordelijk voor het onderhoud, de updates en beveiliging van het ERP systeem. Vanwege relatief lage aanloopkosten, eenvoudige integratie en een hoge mate van flexibiliteit is Cloud ERP tegenwoordig erg populair.

On-premises ERP

Met een on-premises ERP kies je voor een traditioneel model waarin je alles omtrent de software zelf in handen hebt. De ERP software wordt geïnstalleerd in je eigen datacenter en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het ERP systeem.

Hybride ERP

Het hybride ERP systeem is een combinatie tussen de optie in de cloud en de on-premises installatie. Bij dit model bevindt een deel van de ERP-applicaties en -data zich in de cloud. Een ander deel bevindt zich on premises. Het hybride ERP wordt soms ook wel het ‘two tier ERP’ genoemd.

Breid je ERP uit met koppelingen en modules

Standaard bestaat ERP software uit een aantal vaste geïntegreerde modules. Om het systeem volledig aan te passen naar de wensen van jouw bedrijf, kun je de software uitbreiden met aanvullende modules. Denk bijvoorbeeld aan CRM (customer relationship management), HRM (human resource management), SCM (supply chain management) of een uitgebreide BI (business intelligence) module. Ook is het mogelijk om een PIM systeem te koppelen aan je ERP software.

Door deze systemen aan je ERP te koppelen, kun je alle informatie binnen je onderneming centraal beheren, bekijken en bewaren.

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak 013 - 20 321 13