Home > Technologie > API koppelingen OUD

API's & middleware

API koppelingen zijn een belangrijk onderdeel van menig bedrijf. Ze maken de dagelijkse gang van zaken stukken gemakkelijker. Door gebruik te maken van een API koppeling laat je de verschillende programma’s waarmee je werkt met elkaar communiceren. Dit levert je diverse voordelen op, zoals efficiëntie, kostenbesparing en de mogelijkheid om eindeloos op te schalen.

Wat is een API?

De afkorting API staat voor application programming interface. Een API vormt in feite de brug tussen twee programma’s. Met behulp van een API kun je twee programma’s met elkaar laten praten.

Je kunt een API zien als de boodschapper tussen twee programma’s. Het werkt als volgt:

Vanuit een programma dien je met een stukje computercode een verzoek in bij het API. Vervolgens stuurt het API dit verzoek door naar het programma waar het aan is gekoppeld. Dat programma reageert op dit verzoek en koppelt dit terug naar het eerste programma, waarmee je het verzoek indiende.

API
API icons

Zo gebruik je API's

Bij vrijwel elke interactie op het internet wordt er gebruik gemaakt van een API. Of je nu een vliegticket boekt, kijkt of je nieuwe WhatsApp-berichten hebt of iets bestelt via een webshop, de kans is groot dat je te maken krijgt met een API. Vaak zonder dat je het direct doorhebt.

API’s kunnen processen stroomlijnen en automatiseren. Door gebruik te maken van API’s kunnen bedrijven efficiënt te werk gaan. Het is daarom geen verrassing dat veel bedrijven gebruik maken van API’s.

Hoewel API’s een belangrijk onderdeel zijn binnen veel bedrijven, kun je met alleen een API nog niet zoveel. De magie ontstaat wanneer je gebruik maakt van een API koppeling.

Wat is een API koppeling?

Een API koppeling laat meerdere API’s met elkaar communiceren. Zo kun je er met een API koppeling voor zorgen dat twee of meerdere programma’s automatisch data met elkaar uitwisselen. Door verschillende systemen met elkaar te laten praten via een API koppeling, kun je complete bedrijfsprocessen automatiseren.

Stel, je hebt een webshop en wilt dat alle bestellingen worden verwerkt in je ERP systeem. Als je elke bestelling handmatig moet verwerken kost dat je veel tijd - en tijd is kostbaar. Dat is waar de API koppeling om de hoek komt kijken.

Je webshop draait op een ander systeem dan je ERP. Beide systemen hebben hun eigen API. Door een koppeling te maken tussen de API’s van beide systemen, kun je ze met elkaar laten communiceren.

Een API koppeling haalt data op uit het ene systeem en communiceert deze gegevens naar het andere systeem. Daarnaast kan een API koppeling nog veel meer. Zo kan een API ook logica toepassen en berekeningen maken. Wil iemand bijvoorbeeld 10 stuks hebben van iets in je webshop? Het API haalt de stuksprijs uit het ERP en berekent het totaalbedrag voor de bestelling.

De voordelen van API koppelingen

Met een API koppeling kun je verschillende onderdelen van je bedrijf aan elkaar verbinden.
En dat levert veel voordelen op. Namelijk:

Dankzij API koppelingen kun je handmatige taken automatiseren. Hierdoor ben je minder salariskosten kwijt aan bepaalde taken en houden medewerkers hun handen vrij voor andere, belangrijkere taken. Een bijkomstig voordeel, is dat automatisering de kans op menselijke fouten sterk terugdringt.

Werkzaamheden automatiseren en efficiënter werken zorgen niet alleen voor lagere kosten en een hogere productiviteit, maar het kan ook bijdragen aan klantvriendelijkheid. Doordat bepaalde taken meteen automatisch worden uitgevoerd, voorkom je lange wachttijden en houd je klanten tevreden.

Door te werken met API koppelingen wordt een bedrijf schaalbaarder. Als je alle bestellingen in een webshop zelf zou verwerken, loop je al snel tegen een limiet aan. Er is nu eenmaal een maximaal aantal orders dat je handmatig kunt verwerken op een dag.

Door je bestelproces te automatiseren met een API, worden de orders verwerkt zonder dat jij er tijd aan kwijt bent. Het maakt dan niet meer uit of je op een dag 100, 1000 of 10.000 orders binnenkrijgt. Meer bestellingen zorgen op deze manier niet direct voor meer werk. Dit geeft geweldige doorgroeimogelijkheden voor je bedrijf.

Een minder voor de hand liggend voordeel dat API koppelingen met zich meebrengen, is een verbeterde veiligheid. Met een API bepaal je zelf welke gegevens worden doorgestuurd naar de persoon of applicatie die gebruik wil maken van het API. Daarnaast kun je het API zo instellen dat een medewerker die met het API communiceert meer gegevens te zien krijgt dan bijvoorbeeld een klant.

Met API koppelingen controleer je niet alleen welke gegevens je naar buiten stuurt, maar houd je ook controle op welke gegevens in het systeem terechtkomen. Zo kun je er met een API voor zorgen dat gegevens eerst worden gevalideerd voordat ze worden opgeslagen. Je voorkomt zo dat er ongeldige of onvolledige informatie in je systemen komt te staan.

Soorten API's

Je hebt API’s in allerlei verschillende vormen en maten. Over het algemeen vallen ze in een van de volgende categorieën.

Publieke API

Een publieke API koppeling (ook wel openbare API genoemd) is voor iedereen beschikbaar, zonder beperking in toegang. Deze openbare API’s worden vaak gebruikt om buiten de grenzen van een bedrijf te communiceren.

Partner API

Bij een partner API heb je specifieke rechten nodig om toegang te krijgen. Vaak wordt dit type API gebruikt om toegang te geven aan bedrijven waarmee je samenwerkt. Een andere mogelijkheid is dat het API tegen betaling beschikbaar wordt gemaakt aan derden.

Privé API

Een privé API (ook wel interne API genoemd) wordt enkel gebruikt voor interne systemen. Deze koppelingen zijn niet voor gebruik buiten het bedrijf. Privé API’s worden bijvoorbeeld gebruikt voor de verbetering van interne processen.

Meerdere API koppelingen combineren

Met een API kun je verschillende onderdelen van je bedrijf - zoals de boekhouding of het bestellen van voorraden - automatiseren. Het is ook mogelijk om deze verschillende onderdelen aan elkaar te koppelen. Op deze manier kun je alle individuele bedrijfsonderdelen met elkaar verbinden en het hele bedrijf stroomlijnen.

Zo maak je een API koppeling

Een API koppeling levert talloze voordelen op voor je bedrijf. Daarom zijn deze koppelingen uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van veel bedrijven. Er is echter ook een nadeel: het maken van een API koppeling is een technisch ingewikkelde taak. Er komt complexe computercode bij kijken. Daarom is het niet iets wat iedereen zomaar even kan leren of doen.

Als je gebruikmaakt van meerdere systemen en de API’s van al deze systemen met elkaar wilt verbinden, krijg je al snel een wirwar aan programma’s en koppelingen. Het maken van een goedwerkende API koppeling is daarom een nauwkeurige klus. Zodra één stukje niet goed communiceert, werkt het systeem niet goed en kunnen er fouten optreden.

Wil je gebruik maken van een API koppeling voor jouw bedrijf? Dan is het verstandig om een specialist in te huren die een maatwerk API koppeling voor je kan maken. Zo weet je zeker dat de koppeling goed werkt en dat alle onderdelen op de juiste manier met elkaar verbonden zijn.

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce. Plan vrijblijvend een afspraak
in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak 013 - 20 321 13