Product information management

PIM systeem

Naarmate een e-commerce organisatie groeit, neemt ook de complexiteit van alle informatie toe. Je hebt massa’s productinformatie, afbeeldingen, video’s en data die staan opgeslagen in verschillende systemen en bestandsformaten. Hoe groter en complexer de organisatie wordt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het vinden en gebruiken van de juiste informatie. Herkenbaar? Een PIM systeem biedt de oplossing.

Jouw supporter in maatwerk

Wij kiezen voor Akeneo

We bouwen niet voor niets op Laravel voor jouw maatwerk webapplicatie. Laravel is technisch je grootste supporter. Als je start én als je groeit. Laravel is ultiem schaalbaar, snel en veilig. Daarom bouwen kleine en grote bedrijven - nationaal en internationaal - op Laravel.

Akeneo logo

Wat is een PIM systeem?

Met een Product Information Management systeem, oftewel een PIM systeem, beheer en orden je alle relevante informatie over de producten die je produceert of verkoopt. Van productomschrijvingen, kleuren en afmetingen tot aan afbeeldingen, instructievideo’s en handleidingen. Binnen je PIM systeem verzamel je alle productdata in één centrale bron.

Het PIM systeem vormt de basis van je informatie. Vanuit daar stuur je de informatie eenvoudig door naar je webshop, catalogus of kassasysteem. Ook kun je je PIM systeem koppelen aan andere interne systemen, zoals je ERP systeem, CRM of BI-tool.

Je kunt een PIM systeem gebruiken om:

  • Productinformatie in verschillende formaten samen te voegen
  • Verschillende types content te uploaden (zoals tekst, beeld en video’s)
  • Informatie tussen andere systemen te synchroniseren
  • Aangeleverde data te valideren
Akeneo

Wanneer heb je een PIM systeem nodig?

PIM systemen zijn met name nuttig voor bedrijven die veel verschillende producten verkopen, zoals groothandelaren of leveranciers, maar ook grote webshops. Deze bedrijven hebben vaak te maken met grote hoeveelheden eindproducten en onderdelen, waardoor het een uitdaging is om de orde te bewaren. Een PIM systeem helpt om structuur te geven aan alle productdata.

Wanneer je een uitgebreid en complex productassortiment hebt (meer dan ± 15.000 producten) is een PIM systeem sterk aan te raden. Ook wanneer je klanten wilt voorzien van gedetailleerde informatie doe je er goed aan om een PIM systeem te gebruiken.

Een PIM systeem is met name bedoeld om de complexiteit van productinformatie terug te dringen. De vraag of een PIM systeem noodzakelijk is voor een onderneming, heeft dan ook sterk te maken met hoe complex de informatie is. Als alle informatie op elkaar lijkt, heb je misschien geen PIM systeem nodig. Maar verkoop je producten in verschillende talen, in meerdere landen, via verschillende kanalen en werk je met complexe productgegevens? Dan is een PIM systeem zeker geen overbodige luxe.

Akeneo

Het verschil tussen een PIM systeem en een ERP systeem

Op het eerste oog lijken ERP systemen en PIM systemen misschien wat op elkaar. Beide automatiseren ze een deel van je webshop.
Toch is er wel degelijk een groot verschil tussen de twee.

In het ERP systeem komen alle processen van het bedrijf bij elkaar, ook het PIM systeem. Het ERP is het centrale punt. Het PIM systeem is met name bedoeld om informatie te bewaren en de juiste richting op te duwen. Met het PIM systeem verrijk je de informatie tussen de verschillende systemen, waaronder het ERP systeem.

Wat kost een PIM systeem?

De kosten voor PIM systemen lopen erg uiteen. Sommige PIM systemen (zoals Akeneo en Pimcore) zijn opensource, waardoor je er geen licentiekosten voor betaalt. Deze systemen kunnen tot op zekere hoogte een uitkomst bieden, maar naarmate je onderneming groeit, nemen ook de wensen voor een PIM systeem toe. Daardoor kom je op den duur vaak alsnog uit bij een betaalde licentie. De licentiekosten beginnen bij enkele duizenden euro’s per jaar.

Waarom zou je een PIM systeem gebruiken?

Vaak wordt productinformatie verspreid opgeslagen in verschillende systemen, verschillende soorten bestanden en verspreid in meerdere mappen. Naarmate de organisatie groeit, beland je in een jungle aan productinformatie waarin je dreigt te verdwalen. Een PIM systeem schept orde in de warboel aan informatie. Je houdt grip op alle productdata en kunt op basis hiervan je processen verbeteren.

Dankzij een PIM systeem hoef je productinformatie slechts één keer in te voeren. Vanuit daar kun je de informatie verspreiden naar alle relevante kanalen. Doordat alle informatie verzameld is in één centraal systeem, is het heel gemakkelijk om de informatie te raadplegen. Verschillende afdelingen - zoals marketing, IT en sales - kunnen toegang krijgen tot dit systeem en de informatie gebruiken voor elk hun eigen doeleinden. Dit alles bij elkaar zorgt voor een verhoogde productiviteit en kan de time to market van nieuwe producten verkorten.

Een groot voordeel van het PIM systeem is dat productinformatie in een eenduidig formaat wordt opgeslagen. Dit is met name handig wanneer je werkt met verschillende leveranciers. Werkt de ene leverancier met inches, terwijl een andere het formaat aangeeft in centimeters? Het PIM systeem rekent het automatisch om naar één meeteenheid.

Verder controleert het PIM systeem of productinformatie voldoet aan de kwaliteitseisen. Doordat het PIM systeem de basis is vanuit waar alle gegevens worden doorgestuurd naar verkoopkanalen en interne systemen, ben je zeker van consistente productinformatie in elk deel van je onderneming. Ook weet je zo zeker dat er nergens een foutje in de productgegevens sluipt.

Informatie speelt een belangrijke rol in de verkoopbeslissing van klanten. Online shoppers willen weten wat ze van een product kunnen verwachten, voordat ze het kopen. Wanneer je klanten voorziet van uitgebreide en kwalitatieve informatie, heb je een stap voor op de concurrent. Een bijkomstig voordeel is dat gedetailleerde productinformatie de kans op retourneringen verkleint.

Een PIM systeem maakt het makkelijk om productinformatie aan te maken en bij te werken. Hierdoor kun je een stap verder gaan dan de standaard productspecificaties en klanten ook voorzien van een uitgebreide beschrijving, afbeeldingen, instructievideo’s of datasheets. Ook biedt PIM software mogelijkheden om product content te optimaliseren, zodat het product beter kan worden gevonden in Google.

Akeneo

Kennismaken?

Begin met bouwen

Maak werk van jouw ambities in e-commerce.
Plan vrijblijvend een afspraak in voor eerlijk advies en zet je eerste stap naar groei.

Plan een afspraak